Tropický taneční koktejl - workshop

Tance z indického oceánu - Mauricijská Séga, Maloya z ostrova Réunion a Moutya ze Seychel. 

Jsou to ohromující taneční formy plné života, vášně a kulturního bohatství.

Každý krok bude znamenat nový zážitek a každý rytmus vás vtáhne na tuto krásnou taneční cestu plnou dobrodružství a objevování.

Maloya, Sega a Moutya jsou tradiční tance a hudební formy, které pocházejí z ostrovů v Indickém oceánu, jako je Mauritius, Réunion a Seychely. Tyto tance jsou důležitou součástí kulturního dědictví těchto regionů a byly dokonce zařazeny na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Maloya je tradiční tanec pocházející z ostrova Réunion. Je spojován s afro-reunionjskou komunitou a má hluboké kořeny v historii otroctví a kulturní odboj. Tento tanec je často provázen zpěvem, bubny a jinými hudebními nástroji.

Sega, také známý jako "Sega music", je tradiční taneční a hudební forma, která je populární na Mauriciu a Réunionu. Tento tanec má africké, kreolské a indické vlivy a často je provázen různými hudebními nástroji, jako jsou bubny, kytary a akordeon.

Moutya je další tradiční tanec pocházející ze Seychel. Tento tanec je silně spojen s africkými kořeny a byl původně prováděn otroky. Moutya je výrazný svou rytmickou hudbou, živými tanečními pohyby a zapojením celé komunity.

Tyto tradiční tance nejen odrážejí kulturní rozmanitost a historii ostrovů v Indickém oceánu, ale také slouží jako prostředek kulturní identity a sdílení tradic mezi generacemi. Jsou to živé památky na bohatou historii a kulturní dědictví této oblasti.

Připojte se ke mně na nezapomenutelný taneční workshop, kde vám představím tři úchvatné taneční styly - Maloya, Sega a Moutya! Díky mým zkušenostem z pobytu na exotických ostrovech, kde jsem se učila od místních talentovaných lidí, vám mohu poskytnout autentický zážitek plný radosti a energie. Objevte krásu a bohatství těchto tanečních tradic, které jsou kulturním dědictvím UNESCO. Učíme se tancovat a zároveň prožívat nezapomenutelné chvíle plné hudby, rytmu a spontánního projevu. Těším se na vás!

Natalie Matějčíková

Tropickou atmosféru přináším do vašeho tanečního studia! 

Co můžete očekávat na tanečním workshopu:  

  • Na workshopu si poslechnete krátkou přednášku o těchto exotických ostrovech a tanečních technikách, která vám otevře dveře do fascinujícího světa jejich kultury a tradic.
  • Naučíte se: základní kroky každé taneční techniky a poznáte autentické pohyby charakteristické pro každý z těchto ostrovů.
  • Během tanečního workshopu si nejenom užijete zábavy, ale také se zapotíte a spálíte nějaké ty kalorie, zatímco uvolníte endorfiny a nabijete se pozitivní energií!
  • Exotické rytmy bubnů vás vtáhnou na tropický ostrov, kde si můžete uvolnit a vyprázdnit mysl.

KDY? 10.11.2024

ČAS? 10:00-12:00 

KDE? KDM Mírová 1616, Mnichovo Hradiště.

Cena: 690,-/120 minut. Počet míst je omezený, takže si své místo rezervujte co nejdříve! 

Lektorka-profesionální tanečnice a choreografka Natalie Matějčíková

Přidejte si workshop do svého online kalendáře ZDE:

Storno podmínky:

-Odhlášení ze semináře 30 a více dní před akcí je bez storno poplatku.
-Odhlášení 7 - 29 dní před akcí 50 % z ceny semináře.Můžete za sebe najít náhradnici.
-Při odhlášení 7 a méně dní před akcí je potřeba uhradit celou částku nebo za sebe najít náhradu.
-Přihlášením na taneční workshop souhlasíte s obchodními podmínkami a storno podmínkami.

Tyto tance jsou vhodné pro každou ženu či dívku, která se nebojí vyzkoušet něco nového a chce tančit originální a nevšední styl. Lekce jsou vhodné pro začátečníky a mírně pokročilé. Vhodné pro děti od 7 let.

Taneční cestopis z indického oceánu. Přečtěte si můj příběh →

Několik let jsem žila na tropických ostrovech jménem Réunion a Mauricius. Jsou to takové malebné ostrůvky vulkanického původu v Indickém oceánu za Madagaskarem. Ještě si vzpomínám, jak se mě můj bratr smál s otázkou: „za Madagaskarem jsou nějaké ostrovy?“. Ano, je to tak. Za Madagaskarem je několik malých a větších ostrovů. A já jsem střídavě na dvou z nich žíla skoro 5 let.

Jelikož Mauricius a Réunion jsou od sebe daleko asi 40 minut letadlem, tak jsem velmi často lítala mezi dvěma ostrovy kvůli původní práci v turistickém průmyslu. Protože mě tanec vždycky bavil a fascinoval, tak jsem většinou po práci studovala lokální tradice a tance. Našla jsem si učitele, naučila se francouzsky a navštěvovala jsem střídavě na těchto ostrovech tradiční taneční tréninky. K tomu jsem se učila další techniky z ostatních ostrovů, které se nachází v indickém oceánů.

Tradiční tanec na Réunionu se jmenuje Maloya, na Seychelách Moutya a na Mauriciu Séga. Původním lidém se zde říká – Kreolci.

Ze začátku se na mě místní obyvatelé dívali velmi divně a vtipně, protože jsem byla úplně mimo. Nebrali mě vážně a viděli ve mě jen běžnou turistku. Ale s postupem času pochopili, že tanec beru velmi seriózně stejně jako oni, a později jsem byla přijata místním tanečním „gangem“.

Tento styl přijetí jsem zažila už na několika místech nejen na těchto ostrovech, ale například také v Africe a na karibských ostrovech. Problém byl v tom, že špinavá historie otroctví je na těchto ostrovech cítit až doteď. Takže místní lidé se na „bílého“ člověka dívají velmi ostražitě. Ale pokud jim otevřete svoje srdce, tak oni vám ukážou svoje „ostrovní poklady“.

Otroci a jejich transformace tancem.

Jednoho krásného večera na ostrově Réunion jsem byla součástí tradičního tanečního setkání. Pozval mě můj učitel tance Maloyi, který tyto taneční srazy pořádá každý týden na pláží. Nevěděla jsem, co od nich mám očekávat a trochu jsem se i bála. Přece jen půjdu někam ve tmě s cizími lidmi afrického původu do neznámého lesa na pláži. Ale moje zvědavost a nadšení vyhrály. Důvěřovala jsem jim – byli to přece také umělci a tanečníci a ty jsou vždycky v pohodě :).

Tak jsem vyrazila na určený bod v GPS, který jsem obdržela v smsce. Přijela jsem na pobřeží Indického oceánu. Už byl večer kolem osmé hodiny. Byla už také tma, protože tam slunce zapadá velmi rychle. Zavřela jsem dveře od auta a v dáli jsem slyšela narážet obrovské vlny Indického oceánu, které se rozrážely o skály na pláži přes korálový útes. Mezi vlnami se rozléhalo bubnování. Byli to rytmy Maloyi. Neotálela jsem a šla za bubny. Prošla jsem vedle pole s cukrovou třtinou do menšího parku. Viděla jsem oheň, kde dokola na bubny a další nástroje hráli místní Kreolci. Mezi bubeníky tancovaly v rytmu Maloyi i ženy, které měly na sobě dlouhé sukně.

Přijali mě jako svoji, nikdo se na nic nevyptával a nic nechtěl. Všichni mi s nadšením ukazovali, jak tančí, hrají na hudební nástroje a vyprávěli mi o svojí kultuře a tradicích. Říkali mi také, že tímto setkáním uctívají památku svých předkům, kteří byli vězněni jako otroci. Každý týden se tam schází a kolem ohně tančí, zpívají a bubnují. Uvědomuji si bolest všech otroků, která ještě nedávno byla aktuální. Jedině tancem a hudbou totiž mohli bolest svých předků uctít a jejich utrpení vytančit. Jejich předci se během otročení skrývali na polích a v lesích, aby je nikdo neviděl a neslyšel.

Tančili, protože díky tanci mohli na krátkou chvíli zapomenout a vytlačit ze sebe svou negativní energii a nenávist ven z těla. Takhle otroci denně přežívali a dnes se z kreolské hudby a tance stala jejich tradice, která se zapsala na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Ten večer byl magický, protože tancem mi lidé vyprávěli o svém trápení a bolestných vzpomínkách, které mají na srdcích. A jedině tancem a hudbou mohli uctít své předky a utišit své hluboké bolesti a vzpomínky…

V tomto okamžiku jsem pochopila vzácnost a postavení tance pro tyto lidi. Když se nad tím zamyslím, tak většina otroků přežívala příšerné období skrz tanec. Zde jsem zjistila, jak tanec může pozitivně působit na naši psychickou pohodu. A protože tančili všichni, tak k pozitivnímu cíli mohl dojít opravdu každý.

Něco málo o ostrovech Mauricius, Seychely a Réunion:

Neosídlený ostrov Réunion byl poprvé zanesen do map v roce 1512 portugalským mořeplavcem Pedro de Mascarenhasem. Tehdy byl pouze řídce navštěvován arabskými a evropskými námořníky jako zastávka při cestách do Indie. V roce 1638 jej zabrali Francouzi a začali ostrov postupně osidlovat. Populace se tu vytvářela z francouzských kolonistů a afrických otroků. Na plantážích se pěstovala téměř výhradně cukrová třtina a vanilka. V roce 1946 byl Réunion oficiálně prohlášen francouzským zámořským územím a je jím až do současnosti.

Mauricius neboli Perla oceánu, tak se přezdívá tropické krásce už od začátku. O Mauriciu věděli už ve středověku arabští mořeplavci. Za dávných časů tento ostrov sloužil i jako vítaná skrýš pirátů, kteří v okolních vodách přepadali po okraj naložené obchodní koráby.

V září roku 1598 museli za bouře u zdejších břehů nouzově zakotvit lodě holandského admirála Wybrandta van Warwycka, který se plavil do Indie. Hned následujícího rána, když smršť utichla a nad ostrovem zářilo slunce a jasně modré nebe, pojmenoval admirál tento ostrov podle tehdejšího nizozemského prince, který se jmenoval Mauricius van Nassau. A pod křestním jménem tohoto vladaře byl ostrov označen na všech tehdejších (i dnešních) mapách.

Seychely były vždy prominentní obchodní cestou pro asijské a evropské námořníky. Historie Seychel sahá až do 17. století, kdy tento krásný ostrov v Indickém oceánu objevili arabšti, portugalskí a britšti námořníci spolu se slavným Vascem da Gamou. Během té doby byl tento ostrov notoricky známým úkrytem pirátů. Říká se, že tato pokladnice přírody byla místem, kde piráti skrývali své naloupené bohatstvi. Dokonce i slavný pirát Olivier Levasseur ukryl poklad v hodnotě 160,000 XNUMX dolarů na jednom ze svých ostrovů, který je stále záhadou.

Francouzi byli první, kdo se usadil na Seychelských ostrovech, které později následovali Asiaté, Indové a Afričané. Ostrov byl pojmenován po francouzském diplomatovi Moreau de Séchelles, který si zde vybudoval své držení až do Napoleonovy porážky ve válce proti Anglii Později se Seychely staly součástí britského kolonialismu a v roce 1976 se toto souostroví osamostatnilo. V roce 1993 byl v této suverénní zemi zaveden systém více stran. Seychely, domov dvou míst světového dědictví UNESCO, jsou známé legendárnim üdolim Vallée de Mai na Praslinu a Aldabra, což je největší vyvýšený korálový atol na světě.

Na těchto ostrovech se bohužel obchodovalo s otroky, kteří pracovali na polích s cukrovou třtinou. Historie otroctví nebyla nějak fascinující a místní lidé, kterým se přezdívá Kreolci na toto černé období velmi neradi vzpomínají. V roce 1835 bylo otroctví zrušeno.


Nejčastěji kladené otázky:

Můžou tančit těhotné?

Během lekce se zaměřujeme na energické pohyby boků, tak se těhulkám kreolské tance nedoporučují. Budeme se na vás těšit po porodu i s miminkem. 🙂

Co si mám na lekci obléknout?

Co je vám pohodlné. 🙂 Doporučuji tančit bosa, maximálně s ponožkami kvůli pevnějšímu spojení se zemí. Použijte dlouhou sukni (nejlépe kolovou), nebo obyčejný šátek či pareo / sarong, který si obléknete kolem boků.

Neumím tančit–je to pro mě?

Workshop je určen pro začátečníky a mírně pokročilé. Náročnost během hodiny budu přizpůsobovat podle vaší potřeby. Během workshopu všechny upravuji a hodně vysvětluji. Kladu důraz také na individuální přístup, protože každá z nás máme jiný příběh na našem těle.

O Natalii Matějčíkové, zakladatelce Esence smyslů


Smyslem mého života je tanec a kreativita jako dva principy, které mě vedou k neustálému seberozvoji.

Ukazují cestu k sebepoznání skrze harmonizaci vzájemného působení našeho těla, mysli a srdce, a tím i ke spojení s naší duší. Podporuji lidi v tom, aby se cítili dobře ve svém těle a (znovu)objevovali svou esenci, proud tvořivosti a životní sílu. Více o mě →

Máte nějaký dotaz či přání?

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu.