Jak kreativní cvičení posiluje sebevědomí a pomáhá v seberozvoji.

Ahoj všem kreativním duším!

Dneska bych se s vámi chtěla podělit o jedno úžasné kreativní cvičení, které vám může změnit pohled na sebe sama a pomoct vám v osobním růstu. Řeč je o tvorbě osobního plakátu s afirmacemi – je to nejen zábavné, ale taky super užitečné. Pojďme se podívat, jak na to a proč byste to měli vyzkoušet.

Co je to za cvičení?

Možná jste už slyšeli o afirmacích – krátkých, pozitivních tvrzeních, která si opakujete, abyste posílili své sebevědomí a zlepšili svůj pohled na život. Tvorba plakátu s afirmacemi je jednoduchá, ale velmi efektivní technika, jak tyto pozitivní myšlenky vizualizovat a mít je stále na očích.

Na obrázku vidíte krásný příklad takového plakátu. Uprostřed je velký oranžový kruh s nápisem „I AM“ (Já jsem). Kolem tohoto středu jsou různé barevné části, každá obsahující jiný pozitivní výrok nebo afirmaci jako „strong“ (silný), „kind“ (laskavý), „confident“ (sebejistý), a další.

Tenhle plakát jsem napsala v angličtině, protože se momentálně intenzivně učím anglicky. Nic lepšího mě nenapadlo, jak si doplnit slovíčka než při tvoření! Konečně jsem našla smysluplný důvod, proč si hrát s pastelkami a angličtinou zároveň. Můžete to samozřejmě zkusit i v jiném jazyce, nebo to klidně ponechat v češtině – to je taky úplně fajn. Vyberte si, co vám sedí lépe a co vás baví víc.

Pokud se vám nechce psát (a já vás za to nesoudím), můžete taky kreslit obrázky nebo vytvořit koláž. Proč ne? Bude to ještě zábavnější a možná se při tom tolik nezapotíte. Tohle je skvělá praxe i pro děti – a nebojte se, že by to nepochopily. Ukážou vám, jak snadno si dokážou hrát s pastelkami a vytvořit něco úžasného, zatímco vy si budete myslet, že máte malého Picassa doma.

Takže, pastelky do ruky a jdeme na to! A pamatujte, že když se bavíte, tvoření jde vždycky lépe.

Co je to afirmace?

Afirmace jsou pozitivní tvrzení, která si opakujeme, abychom posílili své sebevědomí, změnili své myšlení a zlepšili svůj pohled na život. Jsou to věty, které nás mají motivovat, inspirovat a připomínat nám naše schopnosti a hodnoty.

Jak afirmace fungují?

Afirmace pracují na principu autosugesce. Když si opakujeme pozitivní tvrzení, postupně začneme těmto myšlenkám věřit. Tím ovlivňujeme naše podvědomí, což může mít vliv na naše chování, rozhodování a celkovou životní pohodu.

Příklady afirmací

  • „Jsem silná a schopná.“
  • „Každý den se zlepšuji.“
  • „Mám všechno, co potřebuji k dosažení svých cílů.“
  • „Zasloužím si lásku a štěstí.“
  • „Jsem vděčná za všechno dobré ve svém životě.“

Jak vytvářet afirmace?

  1. Pozitivní formulace: Vyhněte se negativním slovům a zaměřte se na pozitivní aspekty. Místo „Nebudu se cítit nejistě“ použijte „Jsem sebejistá“.
  2. Přítomný čas: Píšete afirmace, jako by už byly pravdivé. Například „Jsem úspěšná“ místo „Budu úspěšná“.
  3. Konkretizace: Buďte konkrétní. Místo „Jsem dobrá“ použijte „Jsem dobrá v komunikaci s lidmi“.

Proč používat afirmace?

  • Posílení sebevědomí: Pravidelné opakování pozitivních tvrzení zvyšuje naši sebedůvěru.
  • Motivace: Pomáhají nám soustředit se na naše cíle a být motivovanější.
  • Redukce stresu: Pozitivní myšlení pomáhá snižovat úroveň stresu a zlepšuje naši náladu.
  • Změna myšlení: Pomáhají přeměnit negativní myšlenkové vzorce na pozitivní.

Afirmace jsou jednoduchým, ale mocným nástrojem pro osobní růst a rozvoj. Vyzkoušejte je a uvidíte, jak mohou pozitivně ovlivnit váš život.

Prvni cvičení: plakát „Já jsem“.

Jak na to?

  1. Příprava materiálů: Než začnete, připravte si papír nebo plakát, barevné tužky, fixy, pastelky nebo jiné výtvarné potřeby. Udělejte si z toho mini umělecký workshop!
  2. Středový bod: Uprostřed plakátu napište „I AM“ (Já jsem) nebo jiný centrální motiv, který vás bude inspirovat.
  3. Rozdělení na sekce: Plakát rozdělte na několik částí, každou můžete vybarvit jinou barvou, aby byl plakát vizuálně zajímavý. A nebojte se, nemusíte být Picasso!
  4. Pozitivní výroky a afirmace: Do každé sekce napište pozitivní tvrzení o sobě. Může to být cokoli, co vás charakterizuje nebo co si přejete být (např. „jsem silná“, „jsem laskavá“, „pečuji o sebe“).
  5. Dekorace a personalizace: Přidejte další dekorace, kresby nebo obrázky, které vás inspirují a činí plakát osobním. Klidně použijte třpytky, nálepky, nebo cokoli, co máte rádi!

Proč je to důležité?

  1. Sebereflexe a uvědomění: Toto cvičení vás přinutí zamyslet se nad svými silnými stránkami, hodnotami a cíli. Pomůže vám uvědomit si, kdo jste a co chcete dosáhnout.
  2. Posílení sebevědomí: Když si napíšete a vizualizujete pozitivní tvrzení o sobě, postupně si je začnete více uvědomovat a věřit jim. To může významně posílit vaše sebevědomí.
  3. Motivace: Mít své cíle a pozitivní vlastnosti na očích vás bude neustále motivovat k jejich dosažení. Každý pohled na plakát vám připomene, na čem pracujete a co je pro vás důležité.
  4. Redukce stresu: Kreativní činnosti jsou skvělým způsobem, jak se odreagovat a snížit stres. Tvorba plakátu může být velmi uklidňující a relaxační.
  5. Podpora pozitivního myšlení: Soustředění se na pozitivní aspekty vašeho života a osobnosti vám pomůže změnit vaše myšlení směrem k optimističtějšímu a pozitivnějšímu pohledu na svět.

Jaký to má význam pro váš seberozvoj?

  • Podpora kreativity: Rozvíjí vaše kreativní myšlení a výtvarné dovednosti.
  • Sebepoznání: Pomáhá vám lépe pochopit sami sebe, své hodnoty a cíle.
  • Emocionální vyjádření: Poskytuje prostor pro vyjádření vašich emocí a pocitů.
  • Osobní růst: Přispívá k vašemu osobnímu růstu a rozvoji tím, že podporuje pozitivní myšlení a sebereflexi.
  • Vizualizace cílů: Pomáhá vám vizualizovat a konkretizovat vaše cíle, což může vést k lepšímu zaměření a dosažení těchto cílů.

Takže, ať už se považujete za umělkyni/umělce, nebo jen hledáte způsob, jak se lépe poznat a posílit své sebevědomí, doporučuji vám vyzkoušet si toto kreativní cvičení. Můžete být překvapeni, jak moc vám může pomoci v každodenním životě.

Tvorba plakátů mě začala opravdu bavit, a tak jsem pokračovala dál…

Během psaní jsem narazila na své obavy a strachy. Ty jsou sice stále přítomné, ale občas mi fakt překážely. Tak jsem vymyslela „bublinkovou metodu“, která je hravá a jednoduchá. Stačí se přenést do našich dětských let – což by pro mě mělo být snadné, protože se tak často chovám :).

Všimla jsem si, jak děti na mých kroužcích milují bublinky. Vyfukují je, chytají je, nebo jen tiše pozorují, kam až doletí a jestli prasknou. A víte co? Já dělám to samé! Soustředím se na ty bublinky a hned se přenesu do přítomného okamžiku.

Proč to funguje? Kdo by řekl, že obyčejné mýdlo a voda mohou být tak mocné? Ale ano, je to tak! Každá bublina, která letí vzduchem, má obrovské kouzlo – je to jako magický okamžik, kdy všechny vaše starosti odletí společně s ní.

Takže, když se cítíte zahlceni obavami, zkuste si vyfouknout pár bublin. Nejenže si tím připomenete, jaké to je být dítětem, ale také se zázračně zbavíte stresu. Vezměte si svůj bublifuk a hurá do toho! Pokud se u toho budete cítit směšně, nebojte, já vás v tom podpořím. Aspoň se zasmějete, a to je taky skvělá terapie!

Druhé cvičení: bublinková terapie.

Namalujte na papír bublinky. Do každé z nich napište své strachy a obavy. Poté si představte, že vyfukujete tyto bublinky. Jak se vznesou do vzduchu, vaše obavy se s nimi vypaří. Pocítíte obrovskou úlevu, skoro jako děti. Užívejte si tento okamžik bez starostí a hrajte si s ním, jak jen to jde. S každým vyfouknutím bublinky se vaše obavy rozpouštějí a vy se cítíte svobodněji a lehčeji.

A nebo rovnou po kreslení vezměte do ruky bublifuk jako já a vydejte se s dětmi ven. Užijte si společné chvíle, kdy si budete hrát s bublinkami a vnímat jejich krásu. Bublinky nejen že přinesou radost, ale také vám pomohou zlehčit a rozptýlit vaše obavy, stejně jako to dělají dětem.

Ruka duševního zdraví: Jak přežít kreativní maraton, aniž byste se změnili v zombies.

Cíl cvičení: Udržet vaši mysl v kondici a tělo v pohybu, zatímco se nezapomenete strhat kreativním procesem. Protože, kdo by chtěl skončit jako depresivní umělec, že?

Co je to vlastně za cvičení?

Představte si ruku, která se rozhodla stát se vaším osobním trenérem duševního zdraví. Každý prst této ruky má svůj vlastní úkol. Pokud chcete být zdraví a šťastní, musíte se o každý prst postarat. Tady je, jak na to:

Jídlo a stravovací návyky (I eat):

  • Otázky: Co jste dneska snědli – a ne, čokoláda se nepočítá jako oběd. Měli jste čas si vychutnat své jídlo, nebo jste snědli v rychlosti u počítače? Užili jste si to, nebo to byla jen rychlovka?
  • Tip: Jestli jste jedli pizza a sýrové kroužky jako oběd a večeři, zkontrolujte, jestli vaše tělo nepřemýšlí o přechodu na „pizza-dietu“.

Spánek a odpočinek (I sleep):

  • Otázky: Probudili jste se jako princezna (nebo princ) nebo jako zombie? Kolik hodin jste strávili na TikToku místo spánku? Vypnuli jste alespoň telefon před tím, než jste šli spát?
  • Tip: Pokud váš telefon chrápe s vámi, možná by bylo dobré zkusit vypnout notifikace na noc. Váš mozek vám poděkuje.

Vztahy a emoce (I talk):

  • Otázky: Jaká byla vaše nálada – čokoládová nebo špenátová? S kým jste dnes trávili čas a nebylo to pouze s vašimi domácími mazlíčky? Poslouchali jste někoho, nebo jste raději mluvili pouze o svých fantastických myšlenkách?
  • Tip: Pokud jste mluvili více se zrcadlem než s lidmi, možná je čas přidat pár nových přátel do svého seznamu.

Cvičení a všímavost (I move):

  • Otázky: Jak jste se dneska hýbali? Byla to spíše „běh od lednice k pohovce“, nebo jste se opravdu protáhli a dali si nějaký pohyb? Jaké pohybové aktivity vás baví, kromě přepínání kanálů na TV?
  • Tip: Pokud vaše cvičení spočívá v přepínání mezi různými sedacími pozicemi, zvažte nějaký fyzický pohyb navíc.

Kreativita a potěšení (I relax):

  • Otázky: Co vás dnes rozesmálo? Co jste dělali pro zábavu, kromě toho, že jste se dívali na videa koček na internetu? Jak se dostáváte do svého „flow“ – a nezapomeňte, že „scrollování feedu“ se sem nepočítá.
  • Tip: Pokud se vaše zábava skládá pouze z koček, zkusit i něco nového. Třeba se naučit tančit jako blázen.

Každodenní rytmus (Daily rhythm):

  1. Otázky: Jaký je váš běžný den? Odráží vaše činy vaše hodnoty, nebo se spíše orientujete podle toho, co se vám právě hodí? Co jste udělali pro ostatní, kromě toho, že jste odpověděli na e-maily?
  2. Tip: Pokud vaše hodnoty zahrnují občasný spánek a práci, zkuste přidat i něco, co vás opravdu baví.

Proč je to důležité?

Toto cvičení vás drží v kondici, nejen fyzické, ale i psychické. Pomůže vám nezapomínat na sebe během tvůrčího nadšení. Víte, jak říkají – „Pokud se nepostaráte o své duševní zdraví, váš umělecký mozek se může stát plně funkčním zombie“. A to rozhodně nechcete!


Po dlouhém zkoumání a tvoření kreativních a seberozvojových plakátků jsem přišla na to, že je nejlepší si na to udělat čas a namalovat si to sami.

Ačkoliv jsem zvažovala vytvoření šablony ke stažení, abyste si ji mohli jednoduše stáhnout a vyplnit, rozhodla jsem se pro jiný přístup. Tohle není o hotových šablonách, ale o samotném procesu tvoření.

Když si sednete a začnete malovat, ať už jsou vaše výtvarné schopnosti jakékoliv, vůbec na tom nezáleží. Netvoříte to přece pro někoho jiného a nikdo vás za to nebude hodnotit. Je to vaše cesta, vaše sny a to, jak si to namalujete, je váš osobní styl. Už tím, že vezmete pastelky do rukou, začnete aktivovat kognitivní schopnosti a ve vaší hlavě se začnou dít velké věci.

Teď si představte, že se plně ponoříte do kreativní činnosti. Možná objevíte něco, co bylo dlouho skryto hluboko ve vás. Je to jako malý poklad, který čeká na to, až ho objevíte.

Proč je to dobré cvičení pro váš mozek a kreativitu?

  • Mentální odpočinek:

Jakmile začnete malovat, váš mozek dostane příležitost vypnout z neustálého přemýšlení a plánování. Je to jako dovolená pro vaši mysl. A kdo by nechtěl trochu mentální dovolené?

  • Aktivace kognitivních schopností:

Když tvoříte, zapojujete různé části mozku. Vaše kreativní hemisféra dostane pořádnou dávku stimulace, zatímco logická hemisféra si může odpočinout. Je to jako kdyby si váš mozek dal ranní kávu – najednou je všechno jasnější!

  • Sebevyjádření:

Malování a tvoření vám umožňuje vyjádřit vaše emoce a myšlenky jiným způsobem, než slovy. Je to skvělý způsob, jak se vypořádat s vnitřními pocity a najít svůj vlastní hlas. A upřímně, kdo by nechtěl mít svůj vlastní styl?

  • Snižování stresu:

Jakmile se ponoříte do tvoření, zapomenete na všechny starosti. Stres se rozpustí jako sníh na jaře. Je to skoro jako magický trik – jen místo klobouku a králíka máte pastelky a papír.

  • Objevování skrytých pokladů:

Když se plně ponoříte do kreativní činnosti, můžete objevit něco, co bylo dlouho skryto. Je to jako hledání pokladu, kde každá nalezená perla je kousek vaší duše.

Takže vezměte pastelky, papír a dejte se do tvoření. Nejde o to být dokonalý, ale o radost z procesu a objevování nových věcí o sobě. A kdo ví, možná při tom objevíte něco úžasného!


Udělala jsem si čas a natočila jsem video-manuál, kde vám ukážu, jak jsem tvořila své plakáty. Najdete ho na mém YouTube kanálu!

Proč jsem to natočila:

  • Chtěla jsem vám ukázat, jak se můžete plně ponořit do tvoření a nechat se inspirovat.
  • Doufám, že vás to povzbudí k vytvoření vlastních plakátků a k objevování radosti z kreativity.

Co ve videu uvidíte:

  • Krok za krokem, jak jsem malovala a tvořila.
  • Praktické tipy a triky, jak začít, i když si myslíte, že nejste „umělec“.
  • Inspiraci a motivaci pro vaše vlastní tvoření.

Ponořte se do světa barev a kreativity spolu se mnou! Doufám, že vám video přinese radost a inspiraci.

Pokud se vám bude video líbit, nezapomeňte dát like, komentovat nebo odebírat můj kanál pro více inspirace.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Mějte krásný den a buďte kreativní!

S láskou,

Natalie

Jmenuji se Natalie a jsem vděčná máma dvou dcer. Miluji dobrodružství, cestování, přírodu, dobré jidlo a tanec. Jsem tvůrkyně projektu Esence smyslů,pořádám kurzy a semináře, které v lidech podporují kreativitu a lásku ke svému životu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.