Co inspiruje mysl?Co pomáhá rozvíjet tvořivost?Co dominuje v mysli plné nápadů a inspirace?

„Všichni opravdoví tvůrci, ať už o tom vědí nebo ne, tvoří z prostoru, kde není mysl, z vnitřního ticha.“

Eckhart Tolle

Jak se vám daří překonávat každodenní překážky a rutinu, abyste si našli čas a energii na to, co vás opravdu baví a naplňuje?

Několik lidí se se mnou podělilo o své pohledy na tyhle otázky. Patří mezi ně spisovatelé, básníci, scénáristé, umělci, filozofové, vědci i matematici. Každý z nich se potýká s vlastními překážkami a výzvami, ale všichni mají jedno společné: snaží se najít způsob, jak v každodenním shonu pokračovat ve své tvorbě a dělat to, co je opravdu baví.

Co to vlastně znamená? Představte si, že každý den máte hromadu povinností – platit účty, jít na nákup, řešit práci, rodinu. K tomu přidejte vyčerpání, které se hromadí, a ten vnitřní hlas, který říká: „Dneska už to nedáš.“ Ale tihle lidé to nějak zvládají – najdou si čas na psaní, na kreslení, na to, aby se ponořili do svého světa a věnovali se tomu, co je naplňuje. Často je to o malých krůčcích a o tom, jak se dostat přes každodenní chaos.

Každý má svou metodu, jak to zvládat. Někdo vstává dřív, jiný zůstává dlouho vzhůru. Někdo si plánuje čas na kreativní práci, jiný se odřízne od světa, aby se soustředil. Někteří potřebují velkou dávku kávy nebo dlouhé procházky, aby si vyčistili hlavu. Ale bez ohledu na to, jak to dělají, jde o to, že si najdou způsob, jak kreativitu udržet naživu, i když to není vždy snadné.

Je to o tom naučit se balancovat mezi všemi těmi povinnostmi a najít v tom radost a smysl. Ať už je to psaní básní, malování obrazů nebo vymýšlení vědeckých teorií, všichni hledají způsob, jak se znovu a znovu vracet k tomu, co je naplňuje, a nevzdávat se. Je to jako takový nekonečný tanec mezi rutinou a inspirací.

Já osobně miluju chodit do přírody. Jakmile se ocitnu mezi stromy, cítím, jak ve mně najednou všechno zpomalí. Příroda má zvláštní kouzlo – najednou zmizí všechny ty starosti, hluk a spěch každodenního života. Je to, jako kdyby mě objala a připomněla mi, že jediné, na čem záleží, je tenhle přítomný okamžik. V tom tichu, když se jen soustředím na svůj dech a zvuky kolem, začnou samy přicházet nové myšlenky a nápady. Jakoby někde hluboko ve mně čekaly, až se na chvíli zastavím a dám jim prostor. V tu chvíli se všechno zdá jasnější, jednodušší. Je to zvláštní paradox – když nic nehledám, objeví se ty nejlepší myšlenky. A právě v tom tichu a klidu přírody nacházím tu opravdovou inspiraci.

Když se soustředím dovnitř, tam, kam ta pozornost asi patří, začnou se dít zajímavé věci. Je to jako najít tajný poklad své vnitřní podstaty!

Jak udržet kreativitu v kondici: tvoření jako trénink.

Tvořit je trochu jako chodit do posilovny. Nemůžete si říct, že budete cvičit jen tehdy, když máte skvělý den a všechno jde od ruky. Jasně, občas přijdou ty magické momenty, třeba při meditaci nebo když stojíte ve sprše a najednou máte geniální nápad. Ale pokud chcete svoje nápady opravdu dotáhnout do konce, musíte prostě makat. Zase a zase. Nastavte si čas, udělejte si rozvrh, najděte svoje místo a hurá do toho.

A práce z domu? To je úplně jiná výzva! Já osobně jsem si musela vytvořit svůj malý pracovní koutek – stůl, kde mám všechno po ruce, poznámky, kalendář, a hlavně žádný nepořádek. Jakmile se rozhodnete pracovat z gauče nebo z kuchyňského stolu, tak vám začne padat zrak na nevyřízené domácí povinnosti – neumyté nádobí, prádlo, které volá po vyžehlení… No, a inspirace je fuč. Takže zkuste si vyhradit aspoň koutek, kam se tyhle „rušiče“ nedostanou. I když je to jen malý roh, to je váš kreativní prostor.

Perfekcionismus stranou: jak tvořit konzistentně a bez výmluv?

Je snadné začít svůj výtvor shazovat: „Tohle nemůžu nikomu ukázat, vždyť to není dost dobré!“ Ale víte co? Tenhle přístup je ještě horší. Bez pevného plánu se totiž můžete snadno vymlouvat a práci úplně obejít. Jediný způsob, jak být dostatečně konzistentní, abyste stvořili mistrovské dílo, je dovolit si tvořit postupně – i když je to někdy trochu nedokonalé. Stačí pěstovat ten tvůrčí sval a nedopustit, aby ochabl.

Ti, kdo jsou opravdu oddaní svému řemeslu, nejsou jen ti, kdo dělají víc než ostatní. Oni jsou do toho doslova zamilovaní! Cílem jejich praxe je nejen pracovat lépe, ale taky rychleji a efektivněji, zvládnout toho víc a ještě to dovést k dokonalosti.

A tenhle přístup platí pro jakoukoliv práci. Ten nejúspěšnější fotbalista není jen ten, co tráví hodiny na hřišti s týmem. Je to taky ten, co přijde domů a sleduje staré zápasy. Nejlepší doktor? Ten po cestě do práce poslouchá lékařské podcasty, i když se kodrcá v autě z předměstí. Skuteční profíci milují to, co dělají, a ani to nepovažují za „práci“.

Disciplína a praxe jsou klíčem k inspiraci, to je asi největší dar, který jsem si na své cestě uvědomila. Když se vědomě rozhodneme dělat něco tvůrčího, začne k nám inspirace přicházet z těch nečekaných míst. Trénujeme svou mysl, aby byla vnímavá k drobnostem, které jinak přehlížíme, a najednou se z každého dne stane zdroj nových nápadů.

Na začátku mé cesty mě hodně ovlivnily cestovní fotografie a suvenýry, které jsem si dovezla z různých koutů světa. Jsem velký fanoušek umění a na místních řemeslných trzích jsem se často rozplývala nad úžasnými kousky, které jsem si musela pořídit. Mám polici, kde všechny tyto poklady vystavuji. A víte co? Každý pohled na ně mi přinese vzpomínky na ty krásné chvíle, a najednou se mi v hlavě začnou rojit nové nápady a myšlenky, které si okamžitě zapisuju, abych na ně nezapomněla.

Pravidelné procházky do přírody, i kdyby jen na dvacet minut, dělají divy. Třeba během „vafření“ (to je moje slangové označení pro vymýšlení nápadů při vaření vaflí) mě často napadnou ty nejlepší myšlenky! Je to jako objevit své vlastní kreativní tlačítko, které může mít občas tendenci se schovávat. A věřte mi, v průběhu let se tohle tlačítko může měnit – co mě inspirovalo před rokem, už dnes nemusí fungovat. Ale to je na tom to krásné! Neustále objevujte, co vás zapaluje a udržuje vaši kreativitu naživu.

Takže, pokud chcete tvořit s radostí a láskou, najděte to místo, kde se vaše srdce cítí jako doma, a odtamtud začne proudit vaše pravá síla.

Pokud nevíte, kde a jak začít, a potřebujete trochu víc „nakopnout“, mám pro vás skvělý tip! Vyzkoušejte mé třídenní tvůrčí nakopnutí. Během těchto tří dnů objevíte inspiraci a motivaci, které potřebujete, a zároveň zjistíte, co vás skutečně naplňuje a kde leží váš potenciál.

Každý den se zaměříme na jinou oblast – od procházek v přírodě, kde se vám otevřou nové myšlenky, po malé kreativní úkoly, které vás donutí vyzkoušet něco nového. A kdo ví, možná objevíte, že máte talent na něco, o čem jste nikdy nepřemýšleli! Připravte si zápisník, otevřete svou mysl a pusťte se do toho. Je čas rozproudit kreativní energii a najít to, co vás opravdu baví!

Jmenuji se Natalie a jsem vděčná máma dvou dcer. Miluji dobrodružství, cestování, přírodu, dobré jidlo a tanec. Jsem tvůrkyně projektu Esence smyslů,pořádám kurzy a semináře, které v lidech podporují kreativitu a lásku ke svému životu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.