Listy místo plastu: Vytvořte si originální masku plnou fantazie.

Podzim je tady! Každý krok nás provází šustění barevných listů, které se líně snáší k zemi, jako by příroda zpomalila a vychutnávala si každou svou proměnu. A co to znamená? No samozřejmě – blíží se Halloween! Na obzoru se rýsují dýně, pavučiny na výzdobách a spousta malých strašidýlek, která se chystají zaplavit ulice.

Ale musím se přiznat… Stačí projít kolem obchodů, kde z regálů vykukují ty hromady plastových masek, a už mě bolí hlava. Znáte to – levný plast, který neuvěřitelně tlačí, v žádném případě nedýchá a k tomu ten podivný chemický zápach, který se vás drží celý večer. A kdyby to aspoň vypadalo hezky! Ale kdepak, kýč na každém kroku. Strašáci, kteří spíš straší estetiku než cokoli jiného. A za pár dní skončí na skládce. Pořád to samé dokola. To je opravdu strašidelné!

A tak jsem se rozhodla. Proč nepodpořit trochu dětské kreativity a přitom neudělat něco dobrého pro planetu i pro naši duši? Co kdybychom letos udělali krok stranou a vytvořili si vlastní masky? Takové, které budou elegantní, ekologické, a především jedinečné. Místo toho, abychom se bezmyšlenkovitě schovávali za plastové obličeje, které za nás nic neřeknou, pojďme tvořit něco, co má duši. Pojďme spolu s dětmi vytvořit masky, které budou osobní, plné fantazie, a co je hlavní – z přírodních materiálů, které máme doslova pod nohama.

Představte si tu atmosféru: sedíte kolem stolu, horký čaj voní po skořici, okny se dere podzimní slunce a ve vzduchu je cítit ten úžasný svěží podzimní vzduch. Děti se smějí, na stole se hromadí barevné listí, větvičky, žaludy a možná i nějaké ty drobné poklady nasbírané během poslední procházky. Představte si, jak se vaše děti ponoří do tvoření, prsty jim obratně kmitají mezi lepidlem a listím, a jak jejich oči září, když vidí, jak se pod jejich rukama rodí maska, která je skutečně jen jejich.

Takový zážitek není jen o tom, že si něco vyrobíme. Je to o tom, že společně sdílíme chvíle, kdy se tvoří něco z ničeho. Je to o tom, jak dáme prostor dětské fantazii, aby ožila v těch nejjednodušších věcech – v podzimním listí, v kousku větvičky nebo v kamínku, který náhodou našli na zahradě. A to všechno bez zbytečného plastu a umělosti, která se dnes tak často schovává za slovo „zábava“.

Přiznejme si to, tyhle plastové masky, které každoročně zahlcují obchody, nemají v sobě žádnou kreativitu. Je to všechno na jedno brdo, kde každý vypadá stejně. Ale když si vyrobíte vlastní masku, dáte do ní kus sebe. Všechno je o volbě – vyberete si barvy, materiály, tvary. Možná se vám zalíbí kombinace červených a zlatých listů, které dodají masce ohnivý nádech, nebo se rozhodnete pro tmavé a tajemné tóny, které vytvoří masku skoro jako z pohádky.

A víte co? Nejen děti si tuhle podzimní tvořivost užijí. I vy můžete popustit uzdu své fantazii. Třeba si vezmete listí jemných zlatavých a měděných odstínů a vytvoříte si masku, která bude doslova zářit elegancí. Doplňte to trochou přírodních dekorací – šišky, žaludy, sušené květy – a máte masku, kterou strčíte do kapsy všechny plastové hrůzy z obchodu. K tomu si stačí vzít černý kabát a jste připraveni na halloweenskou party jako královna podzimu!

Tak co říkáte? Letos zapomeňte na plastové zklamání a vyzkoušejte něco nového, něco, co má smysl a co vás naplní radostí. Vytvořte si vlastní podzimní masku, elegantní a plnou fantazie. A věřte mi, až uvidíte, jak nadšeně se děti ponoří do tvoření, uvědomíte si, že to nebylo jen o výsledku, ale o tom, že jste spolu strávili opravdový čas. Takový, který si budete pamatovat ještě dlouho poté, co opadané listí zmizí pod prvním sněhem.

Zapomeňte na plast, sáhněte po listí!

Vždyť máme to nejlepší materiál přímo pod nohama. Podzimní listí! Stačí se jen projít parkem (možná si vzít i svačinu na cestu) a sesbírat pár barevných listů. Hlavní výhoda? Nejen že to nic nestojí, ale navíc se budete cítit, jako když vyrábíte něco autentického a opravdu svého.

Jak na to?

Začněte tím, že si vezmete kousek tvrdého papíru nebo kartonu, který bude sloužit jako základ pro vaši masku. Pokud si nejste jistí, jaký tvar vybrat, žádný strach! Pro vás jsem vytvořila několik šablon, které si můžete jednoduše stáhnout zde. Máte na výběr z několika různých stylů, takže si určitě najdete ten, který vám bude vyhovovat. Pokud vyrábíte masku pro děti, třeba pro svou dcerku, můžete zvolit menší šablonu. A pokud je maska pro vás, stačí šablonu trochu zvětšit. Přizpůsobení je snadné a zábavné!

Jakmile si stáhnete šablonu, vytiskněte ji a vystřihněte na tvrdý papír nebo karton obličejový tvar masky. Tím získáte základ, do kterého se pak pustíte s lepidlem a dekoracemi. Doporučuji používat lepidlo, které je praktické a jednoduché na manipulaci – například Lepicí gumu Pritt Multi Fix v podobě lepicích čtverečků. Práce s nimi je rychlá, čistá a zvládnou ji i děti.

A teď přichází ta nejzábavnější část! Vydejte se ven, do přírody, a nasbírejte si listí – krásné barevné kousky, které podzim tak štědře nabízí. Neomezujte se ale jen na listy! Větvičky, kůra, žaludy, šišky, květiny – všechno, co najdete, se může stát součástí vaší masky. Každý kousek přírody, který použijete, dodá masce jedinečný vzhled a zajímavou texturu.

Začněte lepit listí na základ masky, vrstvěte různé barvy a tvary tak, aby vznikaly textury a zajímavé kombinace. Možná zjistíte, že žluté a červené listy vedle sebe působí jako ohnivé plameny, nebo že tmavé listy dávají masce tajemný, skoro mystický nádech. Hra s přírodními materiály je neskutečně inspirativní!

Pamatujte, že fantazii se meze nekladou. Ať už chcete masku strašidelnou, elegantní nebo vtipnou, příroda vám nabídne všechno, co potřebujete. Můžete přidat i trochu třpytek, peříček nebo jemných doplňků, pokud máte chuť dodat masce trochu glamour efektu. Každý kousek listu nebo větvičky bude malým uměleckým dílem, které dotvoří vaši originální masku.

A to nejlepší na tom všem? Váš výtvor nebude jen ekologický, ale bude i originální, na míru vytvořený jen pro vás (nebo vaše děti), bez zbytečného plastu a nekonečných výdajů za koupené masky, které stejně všichni nosí. Taková přírodní maska má kouzlo, které ty plastové nikdy nedokážou napodobit.

Šablony masek si můžete zdarma stáhnout ZDE.

Video tutoriál jsem vytvořila na Instagramu Reels ZDE, kde si ho můžete prohlédnout. Nezapomeňte mě sledovat, abyste dostávali spoustu další inspirace!

Můj instagram : esence_smyslu

Užijte si tvorbu a radujte se z toho, co vznikne pod vašima rukama – ať už tvoříte pro sebe nebo s dětmi. Tohle je příležitost nejen vytvořit něco krásného, ale i sdílet chvíle společné kreativity, což je v dnešním uspěchaném světě k nezaplacení.

Jmenuji se Natalie a jsem vděčná máma dvou dcer. Miluji dobrodružství, cestování, přírodu, dobré jidlo a tanec. Jsem tvůrkyně projektu Esence smyslů,pořádám kurzy a semináře, které v lidech podporují kreativitu a lásku ke svému životu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.